Categorii

Facebook

Etichete

Junior World Championship – Cluj-Napoca 2023

Junior World Championship - Cluj-Napoca 2023- rhythmic gymnastics
Amalia Lică -cerc. Foto: Petean Calin Florin.

Amalia Lică -cerc. Foto: Petean Calin Florin.

În acest weekend magia, spectacolul, emoțiile, lacrimile, ritmul, dansul și gimnastica ritmică a străluci în România. Cluj-Napoca a fost timp de 3 zile „capitala” gimnasticii ritmice deoarece 379 de gimnaste  din 59 de țări au luptat pentru treptele podiumului și pentru a-și întrece propriile limite.

7 și 8 iulie au reprezentat două zile grele pentru gimnastele românce, Amalia Lică și Lisa Maria Garac. De asemenea grupul de ansamblu format din Alexandru Ariana, Crainic Andra, Crainic Carina, Năstasă Andreea, Pătrașcu Alexandra, Vencu Eva și Pătrașcu Irene au avut două zile magice, reușind să obțină un loc în finala care a avut în 9 iulie 2023.

Amalia Lică ne-a oferit un adevărat spectacol! Tânăra gimnastă  se pregătește asiduu cu doamna profesor Adriana Mitroi și  ne-a transmis emoții dincolo de sticlă. Amalia Lică a reușit ca în prima zi să obțină un loc pentru finala de la cerc; urmând în ziua a doua de calificări să se impună la măciuci și panglică.

9 iulie 2023 este o zi istorică, deoarece Amalia Lică cucerește medalia de argint la cerc. Un podium diversificat în care cele mai bune exerciții la cerc sunt aplaudate, premiate și memorabile. Prin urmare locul I a fost ocupat de reprezentanta Israelului- Alona Tal Franco. Pe locul al II-lea reprezentanta României- Amalia Lică și pe locul al III-lea reprezentanta Uzbekistanului- Anastasya Sarantseva.

Lisa Maria Garac/ Fotografie preluată de la Federatia Romana de Gimnastica Ritmica

Lisa Maria Garac/ Fotografie preluată de la Federatia Romana de Gimnastica Ritmica

Gimnasta româncă Lisa Maria Garac se pregătește cu domnișoara Alexandra Piscupescu și este de afirmat că munca, dar mai ales perseverența a fost vizibilă. Lisa Maria Garac a reușit în prima zi de calificări să își câștige un loc în finala de la minge. Duminică a luminat covorul de concurs cu prezența ei. În pași de dans, control și expresie a făcut magie, reușind să obțină un loc promițător fiind a șasea în clasament.

Reprezentantele României la ansamblul de junioare și-au câștigat loc în finala de 5 corzi. Proba de ansamblu a însemnat o provocare, deoarece fiecare țară participantă la această probă  a venit pregătită cu două exerciții, respectiv 5 corzi și 5 mingi. O luptă strânsă, dar în care România a arătat că se poate. Finala le-a adus locul al V-lea. Pregătite de Ștefania Chiriac împreună cu Alexandra Piscupescu au creat o poveste minunată pe melodia „Arabian Nights”  interpretată de Will Smith. Un real succes, deoarece formațiunea omogenă este creată de cel mult nouă luni.

Ansamblul de junioare cu obiectul coardă. Federatia Romana de Gimnastica RitmicaFotografie preluată

Ansamblul de junioare cu obiectul coardă.  Fotografie preluată de la Federatia Romana de Gimnastica Ritmica. 

Finala a continuat cu măciuci și panglică. Două obiecte care ne-au adus multă emoție. Amalia Lică a luptat fiind  la ambele obiecte „la un pas” de treapta a treia. Exercițiul la panglică și ultimul de altfel ne-a adus lacrimi în ochi. Amalia Lică a făcut mai mult decât un exercițiu. Aceasta a dat viață gimnasticii ritmice, deoarece fiecare susținător a simțit cum îl învăluie emoțiile. Momentul care a atins orice suflet a fost cel în care  emoțiile  doamnei  Irina Deleanu- Președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică s-au văzut și ochii fiind-ui  în lacrimi.

Adriana Mitroi, antrenoarea Amaliei Lică și-a descătușat emoțiile prin lacrimi, reprezentând  un alt moment în care gimnastica ritmică ne arată că sportul și de fapt gimnastica ritmică semnifică mai mult de ceea ce se poate observa într-un minut și jumătate. Este atât de complex și oferă o varietate de emoții pe care uneori nu le putem explica.

Echipa României pe locul III. Fotografie preluată de la Lisa Maria Garac/ Fotografie preluată de la Federatia Romana de Gimnastica Ritmica

Echipa României pe locul III. Fotografie preluată de la Lisa Maria Garac/ Fotografie preluată de la Federatia Romana de Gimnastica Ritmica

România a încheiat cu două rezultate uimitoare. Medalia de argint obținută de Amalia Lică la cerc și medalia de bronz câștigată de Echipa României, formată din Amalia Lică, Lisa Garac, Alexandru Arianna, Crainic Andra, Crainic Carina, Năstasă Andreea, Pătrașcu Alexandra, Vencu Eva și Pătrașcu Irene. A fost o luptă strânsă, deoarece pe locul I s-a clasat Bulgaria și pe locul II Israel. Această medalie reprezintă un pas istoric în lumea gimnasticii ritmice din România. Aduce speranță și puterea de-a atinge obiective situate cât mai înalt.

Competiția dedicată junioarelor a fost  un spectacol, a fost magie!. Finala care s-a ținut în 9 iulie 2023 a fost pur și simplu magică! Junioara din Bulgaria- Elvira Krasnobaeva a cucerit titlul de campioană Mondială la minge, urmând pe locul II gimnasta din Germania- Lada Pusch și pe locul al III-lea Regina Polishchuk din Israel. La Măciuci reprezentanta Poloniei- Liliana Lewinska a cucerit aurul; urmând pe locul al II-lea Taisiia Onofriichuk din Ucraina și pe locul al III-lea s-a clasat Rin Keys din SUA.  La panglică  reprezentanta Poloniei- Liliana Lewinska obține medalia de aur, urmând pe locul al II-lea Nikol Todorova din Bulgaria și pe locul al III-lea Mishel Nesterova din Uzbekistan.

 

Junior World Championship – Cluj-Napoca 2023 a avut parte de cea mai bună organizare la care au participat inclusiv profesori/ antrenori din țară. Această competiție a prins viață datorită implicării Ministerului Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, FIG, Federația Română de Gimnastică Ritmică. Parteneri principali fiind, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, ROMGAZ și  HIDROELECTRICA. Parteneri: SPORT VISION, BestValue, Yokko, Micri, Oclaria și TVR. 

În cadrul competiției au fost prezenți

Ana Maria Brânză. Aceasta este de patru ori campioană europeană pe echipe, campioană europeană individuală în 2013 și de două ori campioană mondială pe echipe, iar în anul 2020 a câștigat medalia de aur în cadrul Jocurilor Olimpice -Tokyo 2020.

Mihai Covaliu- laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 și bronz la Olimpiada din 2008. Campion mondial în 2005, iar prezent este antrenor principal al CS Dinamo București și al lotului olimpic de sabie masculin al României, de asemenea este președintele Federației Române de Scrimă și al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Doina Stăiculescu- laureată cu argint la Los Angeles 1984 la gimnastică ritmică, proba de individual compus.
Prezentarea, explicațiile și chemarea gimnastelor pe covorul de concurs  nu ar fi avut magie fără doamna Liliana Băescu de la secția de gimnastică ritmică-  CSM Ploiești. Timp de trei zile s-a dedicat trup și suflet și a reușit să creeze o atmosferă familiară atât pentru participante cât și pentru spectatori. 

 

Competiția s-a încheiat, însă magia continuă deoarece între 14-16 iulie se reîntâlnesc cele mai bune senioare din lume la BT Arena – World Challenge Cup-Cluj-Napoca 2023.

 

 

563 vizualizari
Share on facebook
Distribuie Articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole recomandate :

Contact Us