Categorii

Facebook

Etichete

Domnul profesor Radu Constantin

Domnul profesor Radu Constantin
    Domnul profesor Radu ConstantinDomnul profesor Radu Constantin/ photo: http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

Povestea începe în anul 1973 când domnul profesor Radu Constantin era antrenor de handbal feminin în cadrul Liceului Alexandru Ioan Cuza. Dumnealui împreună cu sportivele au participat ca și spectatori la „Festivalul Ansamblurilor de Gimnastică Ritmică”. Competiția fiind organizată de Comitetul Central al UTC-ului.

Fascinate de toată atmosfera și în special de frumusețea sportului; Elevele domnului profesor Radu Constantin și-au exprimat dorința de-a practica acest sport. Fusese o adevărată surpriză! Deși gimnastica ritmică însemna o provocare, domnul profesor a lăsat handbalul deoparte și împreună cu sportivele au creionat un nou drum. Un drum care avea să fie presărat cu multă muncă, ambiție, titluri, medalii și nu în ultimul rând o revigorare pentru Iași.

Un an mai târziu au participat la primul concurs de gimnastică ritmică între licee. Sportivele au reușit o mișcare frumoasă impunând-se și devenind adevărate concurente. Domnul profesor Radu Constantin tocmai făcuse cel mai important pas în cariera dumnealui. În perioada 1974 și până în 1990 a fost antrenor de gimnastică la echipele de liceu. De la prima competiție din 1974 timp de 10 ani au dominat treapta întâi. Prin urmare 1990 este anul în care domnul profesor Radu Constantin pășește în cariera de antrenor profesionist.

Gineta Stoenescu

Gineta Stoenescu/ photo: http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

„Cum se poate să gândești prost și să faci bine?”  Întrebarea pe care doamna Gienta Stoenescu i-a pus-o domnului profesor Radu Constantin în cadrul unei competiții ținute la București. În respectivul concurs gimnastele ieșene obținuse la compoziție 8,80 și la execuție 9,90. O reușită pentru Iași și în special pentru domnul profesor. O simplă întrebare, dar care i-au deschis noi drumuri spre gimnastica ritmică. Timp de 10 ani Gineta Stoenescu, profesor Universitar din București i-a fost alături din punct de vedere profesional, cu sfaturi, idei și încurajări. După trecerea din ființă în neființă domnul profesor Radu Constantin organiza în fiecare an „Turneul Internațional Gineta Stoenescu” ca semn de comemorare și recunoștință.

Turneul Internațional Gineta Stoenescu”

Turneul Internațional Gineta Stoenescu”

Domnul profesor Radu Constantin a crescut multe generații. A reușit să pună în evidență multe sportive șlefuite în sala de gimnastică. O sală frumoasă, care a prins contur în urma unei discuții plăcute cu Prim- Secretar al Comitetului UTC- Nicu Ceaușescu. Urmând să prindă „viață” câteva luni mai târziu.

CSS Anghel Saligny Iași este clubul de gimnastică ritmică din Iași înființat în anul 1985.  Tot în acest an Clubul Sportiv Școlar se afiliază la Federația Română de Gimnastică Ritmică. În continuare rezultatele sunt remarcabile pentru gimnastica ritmică din Iași și nu numai.
În 1993 Ciobănică Iulia cucerise medalia de bronz în cadrul Campionatului European de Gimnastică Ritmică. Pasiunea pentru acest sport nu a încetat și la finalul carierei de sportiv a ales să meargă pe „drumul eleganței” în Paris (Franța). Absolventă de Educație Fizică și Sport în Paris, tot ceea ce a învățat dăruiește noilor generații. În 1996 Amironesei Marlena se întoarce acasă cu medalia de bronz de la Campionatele Europene și Tănase Pamela cu medalia de bronz de la Concursul Internațional „Cercul de Aur” din Bulgaria. Sunt ani memorabili pentru domnul profesor Radu Constantin din punct de vedere profesional fiind singurul bărbat antrenor din România.

În următorii ani 1998-1999, Puiu Raluca obține în finala de la minge din cadrul Concursului Internațional de la Pusan- Coreea de Sud locul al treilea și Hilițanu Mihaela medalia de bronz la Cupa Europei Verviers din Belgia.
Mirela Minea, Dragoi Cristina, Solcan Roxana, Gavriluț Georgiana și Alice Tocu sunt gimnaste care au adus în continuare rezultate foarte bune pe plan național și internațional. Printre care doresc să o amintesc pe Andreea Ștefănescu care și-a început cariera la Iași îndrumată de domnul profesor Radu Constantin. În 2006 s-a mutat în Italia continuând în acest sport. În anul 2007 primește propunerea de-a obține cetățenia. În anul 2010 -2011 este componentă al echipei naționale din Italia. În cadrul  Campionatelor Mondiale  câștigă medalia de aur la ansamblu.

În anul 2012  participă la Jocurile Olimpice de vară- Londra 2012 unde ocupă treapta a treia cu echipa de ansamblu. Datorită rezultatelor obținute, este decorată cu Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene, dar și cu cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic Italian „Collare d’oro al merito sportivo”.

2003-2006  sosește în viața domnului profesor Radu Constantin și fiicei dumnealui Radu Cătălina, o nouă generație. Gimnaste mici cu multă sclipire. O generație ce avea să aducă noi reușite, noi povești o nouă istorie rescrisă pentru Iași și pentru domnul profesor.
Diana Pavel și Mădălina Șufăru au intrat în lumea gimnasticii în anul 2003.  Andreea Verdeș, Ștefana Popa, Andra Ungureanu și Alexandra Agiurgiuculese au pășit în sala de gimnastică în anul 2005 respectiv 2006. O echipă îndrumată de domnul profesor Radu Constantin și dra. Cătălina Radu. Podiumul era predominat de micuțele gimnaste ieșene. Alexandra Agiurgiuculese, Ștefana Popa, Andreea Verdeș și Andra Ungureanu. Diana Pavel se clasa în competițiile naționale pe podium și de cele mai multe ori cucerea treapta întâi. Puterea echipei era mare și titlul de campioane îl luau „acasă”.

2009 ansamblul fără obiect format din Andreea Verdeș, Alexandra Agiurgiuculese, Andra Ungureanu, Ștefana Popa, Andreea și Mădălina Scorțan/ photo photo: http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

2009 -ansamblul fără obiect format din  Mădălina Scortan, Alexandra Agiurgiuculese, Ștefana Popa, Anndreea Scortan, Andreea Verdes și Andra Ungureanu/ photo photo:http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

În anul 2009 ansamblul fără obiect format din Andreea Verdeș, Alexandra Agiurgiuculese, Andra Ungureanu, Ștefana Popa, Andreea și Mădălina Scorțan obținuse „Cupa României” urcând pe treapta întâi. De asemenea și micuța Alexandra Agiurgiuculese se întorsese cu titlul de Campioană. În anul 2010 de asemenea rezultatele au continuat să fie foarte bune pentru Iași, iar pentru Alexandra Agiurgiuculese fusese ultimul în în România. A plecat  în Italia, dar și-a continuat drumul în gimnastica ritmică. Nu a renunțat la visul ei și a concurat inclusiv în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 și în continuare visul ei merge mai departe peste hotare. 2018 aduce o altă schimbare esențială în gimnastica ritmică ieșeană. Clubul se afiliază cu „CSS Unirea” Iași, iar gimnastele nu vor mai auzi în competiții „CSS Anghel Saligny Iași”, ci „CSS Unirea Iași”.

Anii au trecut, iar micile gimnaste au devenit adevărate domnișoare.  Timpul nu a trecut în zadar, iar domnul profesor Radu Constantin împreună cu fiica dumnealui  dra. Cătălina Radu au continuat să modeleze sportive. În  sala de gimnastică care reprezintă de fapt istoria propriu zisă și-au deschis aripile. Noi generații  au de învățat arta gimnasticii ritmice. Prezența Andreei Verdeș în continuare este sclipitoare și alături de profesorii ei își urmează visul. În timp ce sportiva senioară care a absolvit Universitatea de Educație Fizică și Sport -Alexandru Ian Cuza, în prezent masterandă în anul I, gimnastica ritmică și sala de antrenament este casa ei.

Domnul profesor Radu Constantin împreună cu Andra Ungureanu, Ștefana Popa, Andreea Verdeș, Roxana Brighenti, Iutina Cosarca și Laura Aniței/București/ photo: http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

Domnul profesor Radu Constantin împreună cu Andra Ungureanu, Ștefana Popa, Andreea Verdeș, Roxana Brighenti, Iutina Cosarca și Laura Aniței/București/ photo: http://clubul-de-gimnastica.blogspot.com/

Muncă, determinare, ambiție și multă răbdare. O istorie, o poveste și o lecție. Nimic nu este imposibil și ceea ce ne este scris, nu avem cum să ne opunem. Domnului profesor Radu Constantin așa i-a fost dat, ca în anul 1974 să fie prezent cu fetele de la handbal, să vizualizeze o competiție de gimnastică ritmică, iar mai departe destinul să scrie istoria unui nou început. Prezența dumnealui în sălile de competiție este onorabilă și de fiecare dată vine cu sfaturi prețioase pentru fiecare sportivă care îi apare în cale. Cu răbdare și poetic povestește cum gimnastica ritmică a ajuns să fie parte din viața lui.

Domnul profesor Radu Constantin și gimnasta Andreea Verdeș/ photo: facebook.

Domnul profesor Radu Constantin și gimnasta Andreea Verdeș/ photo: facebook.

Domnul profesor a avut onoarea de-a fi singurul profesor din Moldova premiat de Fundația pentru Comunitate și MOL România în anul 2017 pentru rezultatele obținute în 2016 cu distincția de  „Mentor pentru Excelență în Educație”. Anul 2020 îi aduce domnului profesor distincția de „Cetățean de Onoare al Municipiului Iași”.

806 vizualizari
Share on facebook
Distribuie Articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole recomandate :

Contact Us